Bemutatkozás

A kertért való rajongásom valahol ott kezdődhetett, amikor 3-4 évesen, az ideje legnagyobb részét kertészkedéssel töltő nagypapám engem fogadott maga mellé az általa termesztett zöldségek leszüretelésében. Azok a friss, illatos, kora nyári reggelek, amikor nagypapám üvegházában tartottam a kosarat, amibe a ropogós uborkákat és retkeket, harmattól csillogó salátákat rakosgatta, az utána következő közös családi reggelik, ahol a szendvicsekre a kertben termett finomságokból is került, nagymamáim gyümölcsös süteményei és isteni lekvárjai, mind-mind maradandó élményt hagytak bennem.

Apukámtól és anyukámtól is ugyanezt a kertért való rajongást láttam, budafoki kertünkben kora tavasztól késő őszig mindig termett éppen valamilyen zöldség vagy gyümölcs. A család farmja, mely Szabadszállás közelében, a Dunavölgyi-főcsatorna partján fekszik, egy olyan, a külvilágtól elrejtett paradicsom, ahol rengeteg gyümölcs, zöldség, gyógy- és fűszernövény terem, melyek termesztéséhez csak biogazdálkodás szerinti védekezést alkalmazunk.

Bazsalikom szerelem

Néhány éve kezdtem a konyhában is egyre többet kísérletezni, amihez elengedhetetlennek találtam a friss fűszernövények bevonását. Minden, a boltokban kapható fűszernövény fajta vetőmagját beszereztem, és cserepekbe ültetve megkezdtem a termesztésüket. Szinte mindért rajongani kezdtem, volt azonban köztük egy, amelyikért nagyon: a bazsalikomba oly nagyon beleszerettem, hogy a következő év tavaszán a kertünkben fellelhető, összes ép cserépbe bazsalikom magokat vetettem. Nem felejtem el azokat a párás, meleg nyári napokat, amikor a bazsalikom bódító illata lepte el az egész környéket. A nyár végén persze az eredmény sem maradt el: a leszüretelt bazsalikomokból több tucat pestot készítettünk, aminek a család és a barátok is nagyon örültek.

A Bazsalikomos kert

A Bazsalikomos kert elindításának gondolata már a Kertészeti Egyetem évei alatt megfogalmazódott bennem, és a nagyobbik kislányom, Anna születése után kedztem bele a megvalósításába. Blog bejegyzéseimben leírom, melyik növényért miért rajongok, tippeket adok a termesztésükhöz, megosztom Veletek a hozzájuk fűződő kedvenc receptjeimet. Emellett pedig elkészítem Nektek is a kertünkből kikerülő finomságokat. A kerti feladatok elvégzésében a legnagyobb segítséget a szüleim jelentik, akik a legtehetségesebb kertészek, akiket ismerek. A konyhában pedig a férjem, a kislányaim, Anna és Emma és a barátaink a tesztelőim.

mariann