Ez a legcukibb növény, amit akár a konyhapulton is termeszthetsz

így termeszd

Régóta az egyik kedvenc friss fűszerem a zsázsa, ami talán a legnagyobb sikerélményt adja a fűszernövény magok közül annak, aki otthoni kertészkedésbe vág. Hihetetlen gyorsan csírázik és egy héttel a vetés után már meg is kóstolható.

Hogyan termeszd?

A zsázsa vetőmagot szinte bármelyik áruházban, kertészetben beszerezheted, emellett szükség lesz még cserépre, ültető földre és egy kézi permetezőre.  A cserepet töltsd meg a földdel, nyomkodd le, hogy tömörebb legyen és pótold, ha kell, a lényeg, hogy kb. 1 cm szabad rész maradjon a cserép felső részében. Szórd bele a magokat, jó sokat egymás mellé, majd kb. 0,5 cm magasan töltsd fel földdel. Végül egy kézi permetezővel permetezd be a talajfelszínt, ami azért fontos, mert a kis növényeket locsolókannával könnyen kimoshatod az földből.

Mire ügyelj?

A zsázsa nem különösebben igényes, de meghálálja, ha minden nap kap vizet és azt is, ha napi egy-két órára éri őt napsütés. A cserepek alja legyen lyukas, így tud kifolyni a felesleges víz az edényből. Amíg ki nem bújnak a kis zsázsák a föld alól, legjobb ha sötét helyen hagyod őket kicsírázni.

Irány a konyha

7-10 nappal a vetés után már szedhetsz is a zsázsádból, aminek pikáns, fűszeres íze színesítheti a reggeli pirítóst, tojásos ételeket, tehetsz leveleket krémlevesek tetejére, de a halból készített ételekhez is nagyon illik.

Fotó: Természet Patikája Egyesület

Fotó: Természet Patikája Egyesület

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá