4 környezetbarát kerti tipp

így termeszd

Hogy keltsd életre a lejárt vetőmagokat?

A huzamosabb ideje tárolt vetőmagok néhány év alatt elveszíthetik csírázóképességüket. A régi magok aktivizálásának legjobb módja, ha durva homokkal, földdel ledörzsölöd a magvakat, majd néhány órára langyos vízbe áztatod őket. A nedvesség így könnyebben átjut a maghéjon, a csírázás esélye megnő.

mag

Mit tegyél a komposztba?

A konyhai hulladékok, levágott gyep, növénymaradványok mellett bátran dobd a komposztálóba a kávé- és tea filtereket, tojáshéjat, halszálkát, csontokat, a kályhából, kandallóból származó fahamut. A giliszta és a talajlakó rovarok hasznos lakói a komposztálónak, ha a kert más részén találsz ilyen élőlényeket, tedd őket is a komposztba.

komposzt

Mit ne tegyél a komposztba?

Fontos, hogy a komposztálóba ne tedd a gyümölcsfákról túl korán lehullott terméseket, ezekben ugyanis minden bizonnyal kártevők fészkelnek. Az ilyen gyümölcsöket legjobb, ha kidobod. Ugyanígy járj el a beteg növényi részekkel és a penészes gyümölcsökkel is.

Gyógyítsd fokhagymával a dísznövényeket

A fokhagyma nem csak a szamócát, a rózsát és a sárgarépát védi meg a kártevőktől, a dísznövények gyógyítására, védelmére is használható. A felforralt vízzel leöntött fokhagymalevelekből készített levet egy napig hagyd állni, majd fürdesd meg a betegeskedő növényeidet benne. Permetszerként is alkalmazhatod: biztos megoldást jelent a levéltetvek ellen.

fokhagyma

Nitrogéndús biotrágya tojáshéjból

Biotrágyát házilag is előállíthatsz az összegyűjtött tojáshéjakból. Őröld a tojáshéjakat darálóval por állagúvá, majd add a talajkeverékhez ültetése előtt. Szórhatod közvetlenül a növények földjére vagy vízzel összekeverve be is locsolhatod a vele őket.

tojás

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá