Egy cserép tavasz – hagymások

így termeszd

A hagymás dísznövények népszerűségük kulcsa földalatti képleteikben: hagymáikban, hagymagumóikban rejlik, melyek lehetővé teszik könnyű kezelésüket, szaporításukat. Imádom, amikor kint még semmi nem zöldell, de akis nárciszok, tulipánok, jácintok már kikukucskálnak a földből. Bent az ablakpárkányban pedig már színes virágaikkal teszik könnyebbé a tavasz várását.

hagymások

Melyik a kedvenced?

A kertek legkedveltebb hagymásai a krókusz, jácint, kardvirág, nárcisz és tulipán fajták, melyek színpalettája végtelen és a legváltozatosabb méretekben megtalálhatók a kertészetek polcain. A minimális gondozást igénylő növények izgalmassá tehetik a kert legkisebb területeit is.

Hagymások cserépben

Ha van kerted, ha nincs, bent is gyönyörködhetsz a hagymások színpompás virágaiban. A télen, cserepekbe, balkonládákba ültetett hagymák kihajtása után, kora tavasztól élvezheted az ablakban a tavaszi színkavalkádot.

tulipánok

Ha magad veszed a virághagymákat, akkor a hideghatás nélkülözhetetlen. Ezt mesterséges körülmények között legegyszerűbben úgy érheted el, hogy a hagymákat ültetés előtt, 4-6 hétre hűtőszekrényben (5-9 °C) tárolod. A boltokban már lehet kapni preparált hagymákat is, melyeket a vásárlást követően azonnal ültethetsz.

Ültetésnél a cserepekbe föld és homok keveréke kerüljön, a hagymák felső egy harmada a föld felett helyezkedjen el. Locsold őket kétnaponta. Ha elvirágzott a hagymásod, és ősszel szeretnéd a kertben elültetni, várd meg, míg teljesen elszárad, majd tedd papírzacskókba és tartsd őszig hűvös, száraz helyen.

1 Hozzászólás

  1. Ha tavasszal kapunk egy cserepes tulipant, elviragzas uran ne dobjuk ki a novenyt, hanem a hagymat tegyuk felre oszig, majd ultessuk ki a kertbe vagy az erkelyre, igy jovore ujra gyonyorkodhetunk a tulipan szepsegben.

Szólj hozzá