Így ültesd a hagymásokat

így termeszd

A hagymások védelme

Az ősszel el-, illetve átültetett hagymák a tél folyamán kapott hideghatás következtében hoznak tavasszal hajtást, majd csodálatos virágokat. A tél alatt különböző elszáradt növénymaradványok, lehullott levelek maradhatnak a hagymások felett, melyek egészen növekedésük kezdetéig védelmet nyújtanak számukra. Tavasszal viszont elengedhetetlen a hajtások felszínéről ezek eltávolítása, melyet finom fogazatú kézi lombseprűvel végezz.: Óvatos mozdulatokkal kapard el a hajtások közül és a tetejükről is a maradványokat, így biztosítva számukra a megfelelő mennyiségű csapadék talajba jutását, a napfényt, és a levegőzést.

hagymások ültetése

A hagymások kedvenc területei

Ültetéskor a hagymások számára legmegfelelőbbek a meleg, napos, gyorsan felmelegedő, jó vízelvezetésű talajjal rendelkező területek. Az ültetés időpontjának az őszt válaszd, szeptembertől a korai fagyokig. A hagymák legmegfelelőbb sortávolsága a 20 cm, tőtávolsága a 10-15 cm, így elegendő helyet biztosíthatsz gyors szaporodásukhoz. Általános szabály, hogy az ültetés mélysége a hagyma méretének nagyjából kétszerese, háromszorosa legyen. Csoportosan ültetve mutatnak a legjobban, ezért ültetésükkor érdemes a szín-, és méretbeli különbségekre is odafigyelned. Fontos, hogy a hagymákat megfelelő helyzetben tedd az ágyásba: a hagymatönk lefelé nézzen, a hagymanyak felfelé. 

Készíts ültetési tervet!

Az ültetési tervek készítése nem elengedhetetlen, de hasznos lehet. Egyrészt könnyebben megtervezheted melyik növény, hova kerüljön, csoportosíthatod őket szín, a virágzás időpontja szerint, megtervezheted melyik fajtából, mekkora mennyiségre lesz szükséged, másrészt a hagymák elültetése után is követni tudod, melyik növény, hova került.

A levelek visszavágása

A virágzást követően, a levelek száradásáig ne vágd vissza a növényeket, mert ez maradandó károsodáshoz vezethet.

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá