Kert az ablakban I.

így termeszd

A kert napos területein bármikor készíthető egy fűszernövényekből álló, pazar kertrészletet, ha azonban nem rendelkezel saját kerttel, a teraszon vagy az ablakpárkányban, cserepekbe  ültetve is létrehozhatod a saját kis csodakertedet, tele friss, ropogós, illatos fűszernövénnyel.

 MIBE ÜLTESS?

Anyagukat tekintve a kertészeti áruházak rengeteg lehetőséggel állnak rendelkezésedre. Az edények kiválasztásakor olyanokat válassz, amelyek illenek a lakásodhoz, teraszod hangulatához. Lehet ez agyag, fa, kerámia, kő, műanyag, vagy akár fém cserép is.

A növénykék szempontjából a legszerencsésebb a természetes anyagok használata, mint az agyag-, és kerámiaedények, valamint a faládák. A szögletes edények helytakarékosabbak, de rengeteg forma és méret mellett dönthetsz a saját fantáziádra bízva.

Az edény kiválasztása után ellenőrizd az alját: ha nincs kilyukasztva, ezt egy fúró segítségével könnyen orvosolhatod. Legjobb, ha több, kisméretű lyukat fúrsz a tálak aljára.

HOGYAN ÜLTESS?

Ha már megvannak a tökéletes cserepek és kiválasztottad a fűszernövényeket is, kezdődhet az ültetés:

1.) A ládák aljába szórj homokot, apró kavicsokat, összetört cserépdarabokat, kagylóhéjakat, csigaházakat a pangó nedvesség megelőzésére.

fűszerkert1

2.) Az ültető föld kiválasztásakor vedd figyelembe a növény igényeit és mindenképpen jó vízáteresztő képességű talajt válassz. A legjobb választás a szerves anyagokban gazda, friss komposzt, homokkal elkeverve.

fűszerkert2

3.) A magról vetett fűszernövényeket a csomagolásukon előírtak szerinti mélységben és időpontban vesd el. A ládák talajjal való feltöltésekor ügyelj rá, hogy ne rakd tele az edényeket, ezután tedd egyenessé a talajfelszínt. Gondosan nedvesítsd be a talajt, majd a magokat egyenletesen elosztva szórd a földre. A tetejükre óvatosan szitál földből és homokból álló keveréket, végül permetezd be vízzel a talaj felszínét. A talaj mindig legyen nedves, a magok kicsírázásához, mert a csíranövénykék megfelelő fejlődéséhez ez elengedhetetlen. Ha cserepes fűszernövényeket ültetsz, a műanyagcserépből kivéve kicsit mozgasd át a gyökereiket, majd megfelelő mélységbe ültesd őket el.

4.) A vetés vagy beültetés után helyezd el az egész nyáron át illatozó fűszerkertedet világos, napfényben gazdag erkélyre, ablakba.

fűszerkert4

+1 tipp: A fűszernövények mellé kis táblákra felírhatod a neveiket, a későbbi megkülönböztethetőségük miatt, vagy akár választhatsz feliratozható cserepeket. A talaj felszínét díszítheted szép kavicsokkal, kagylóhéjakkal, csigaházakkal.

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá