Készíts emelt ágyást!

így termeszd

Miért éppen emelt ágyás?

Az emelt ágyásnak számos előnye van, az egyik legfontosabb, hogy kis területen is sok növény termesztését tudod kivitelezni. A munkavégzés során nem kell mélyre hajolgatnod, gondozása kényelmesebb, egyszerűbb.

Az emelt ágyásban keletkező hő és a felhasznált komposzt, termőföld miatt a termesztett növények sokkal gyorsabban fejlődnek. A felhasznált termőföld összetételét –a szabadföldi termesztéssel ellentétben- itt te határozod meg.

Emelt agyas

Hogyan készítsd el?

Anyag: sima felületű, vízálló fadeszkák, gömbfák, tégla, terméskövek

Ideális magasság: 40-60 cm

Kertben: Az ágyások aljába helyezhetsz fémhálót, hogy megakadályozd a talajlakó állatok bejutását.

Összetétel alulról felfelé haladva: lomb és fahulladék, komposzt, talaj és komposzt keveréke + A rétegek folyamatos süppedése miatt a magas ágyakat rendszeresen fel kell töltetni.

Zöldségtermesztésre fel!

Mivel a magas ágyás jóval termékenyebb, mint a szabadföldi növénytermesztés, tervezz egymást folyamatosan váltó zöldségeket. A zöldségféléket vetheted magról, vagy palántaként ültetheted.

Emelt ágyás a teraszon? Igen!

Mivel a magas ágyak talaját magad választod, nincs szükség az alaptalaj meglétére. Az emelt ágyakat így akár a teraszon is létrehozhatod.

A hidegebb időszakban is megállja a helyét!

Ha az emelt ágyást tetővel egészíted ki, igazi mini melegházat kaphatsz, így már kora tavasszal megkezdheted a zöldségtermesztést és persze késő őszig folytathatod. A tetőhöz fakeretbe foglalt üveget, (akár egy régi ablakkeretet) vagy műanyag lemezt használj, melyet akár rögzíthetsz is a magas ágy hátuljához a könnyebb kezelhetőség miatt.

Emelt ágyás

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá