Kedvenc télen alkalmazott gyógynövényeim

szív

Fekete bodza

A fekete bodza (Sambucus nigra L.) virága (Sambuci flos) az egyik legrégebben használt gyógyteakeverék alapanyag. Flavonoidokat, szaponinokat, nyálkaanyagot, valamint illóolajat tartalmaz. Nyugtató és izzasztó teakeverékek alkotórésze, megfázásos betegségek esetén alkalmazd.

Gyogynovenyek alkalmazasa telen 1

Hárs

A hársfafélék (Tiliaceae) családjából a kislevelű hárs (Tilia cordata Mill.) és nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos Scop.) szárított virágait (Tiliae flos) használd, melyek flavonoidokat, csrzőanyagot, illóolajat és nyálkát tartalmaznak. A hársfa virágából készült tea izzasztó hatása miatt meghűléses megbetegedéseknél alkalmazható.

JCD - AtrasTo

Citromfű

A citromfű (Melissa officinalis L.) szárított virágos, leveles hajtásait (Melissae herba) vagy leveleit (Melissae folium) is alkalmazhatod. A növényi drog igen magas százalékban tartalmaz illóolajat, melynek fő komponensei a citrál, citronellál, geraniol és a linalool. Nyugtató hatású, étvágy- és ízjavítóként használd a teakeverékekben.

Kerti kakukkfű

Az egyik kedvencem a fűszernövényként is igen kedvelt kerti kakukkfű (Thymus vulgaris L.). Antibakteriális hatása miatt köptető, valamint köhögés csillapító teakeverékekben használhatod. Felhasznált része a Thymi herba, mely nagy mennyiségben tartalmaz illóolajat, elsősorban timolt. Található még benne cserzőanyag, keserűanyag, szaponin és gyanta.

Borsmenta

A borsmentának (Mentha x piperita L.) a szárított leveleit (Menthae piperitae folium) és szárított virágos hajtásait (Menthae piperitae herba) is felhasználhatod. Magas illóolajtartalmának fő komponense a mentol, mely gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású.

Gyogynovenyek alkalmazasa telen 5

Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis L.) drogja a szárított levele (Salviae officinalis folium), melynek fő hatóanyagai az illóolaj, a cseranyagok, a flavonoidok és a keserűanyagok. A zsálya antibiotikus hatású, gyulladás- és izzadáscsökkentő. A száj nyálkahártya-gyulladásai ellen öblögető szerként alkalmazhatod teáját.

Gyogynovenyek alkalmazasa telen 6

Készíts gyógyteát!

A felsorolt gyógynövényekből készített főzet készítésekor a víz éppen csak forrjon, amikor a gyógynövényekre öntöd. Az edényt fedd le, ezzel az illóolajokat nem tudnak elpárologni. Az így készült tea akkor fogyasztható, a hatóanyagok akkora oldódnak ki megfelelően, amikor a főzet kihűlt.

Gyogynovenyek alkalmazasa telen 7

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá