Miért szeretem a csipkebogyót?

szív

Mit tud?

Az összes vadon termő és kerti gyümölcs közül a csipkebogyónak a legmagasabb a C-vitamin tartalma, elsősorban immunerősítő hatásáról ismert. C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál. 100 g csipkebogyó fajtól függően 200-1500 mg C-vitamint tartalmaz. Ezen kívül van benne B1-, B2-, E-vitamin, karotinoidok és ásványi anyagok is.

Tudtad?

A csipkebogyó a gyepűrózsa (Rosa canina L.), vagy népies nevén vadrózsa, csipkebokor, bicskafa, kutyafa áltermése. A csipkebogyót hecsedlinek is nevezik.

Hogy dolgozd fel?

A csipkebogyót felhasználás előtt gondosan mosd meg, vágd ketté, szőrös magjait távolítsd el. Ha nem használod rögtön fel, tiszta befőttes üvegben tárold. Készülhet belőle tea, lekvár, szörp, mártás, bor és likőr is. Én frissen leszedve, a csücskéből kinyomott aromás, krémszerű részét is nagyon szeretem. ;)

Mikor gyűjtsd a csipkebogyót?

A csipkebogyó gyűjtése az ősz elején kezdődik. Bár ekkor még nem teljesen érett, vitamin-tartalma ekkor a legmagasabb és ilyenkor a legkönnyebb a kimagozása.

csipkebogyók

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá