Miért szeretem a fokhagymát?

szív

bazsalikomoskert_fokhagyma_3

Mit tud?

A fokhagyma (Allium sativum) nagy mennyisében tartalmaz szerves kénvegyületeket, és van benne vas, szelén, jód, sőt, még C-vitamin is. Illóolaja, az allicin antibakteriális és antibiotikus hatással rendelkezik, nem véletlenül mondogatták nagyszüleim anno, hogy egyek csak meg minden nap egy gerezddel…

Milyet válassz?

Ha nem magad termeszted, a friss fokhagyma vásárlásakor válaszd a fehér vagy halványlila színű hagymahéjúakat, és figyelj rá, hogy minden gerezd sérülésmentes, duzzadt legyen. 

Hogy tárold?

Ha magad termeszted a fokhagymát, a szüretelés után legjobb, ha füzért fonsz belőle. Ebben az esetben a fokhagyma hosszú szárát nem vágjuk le, ezeket közrefogva fonjuk a fokhagymafűzért, melyet ezután száraz helyre akasztva tárolhatunk.

bazsalikomoskert_fokhagyma_7

Gasztronómia

A nemzetközi és a magyar konyhában is kiemelt szerepű fűszernövény, hiszen majdnem minden sós ételhez illik. Fűszerezhetünk vele húst, halat, tengergyümölcseit, burgonyát, zöldségeket, tésztaféléket, salátákat, önteteket. Azt mondják, a fokhagyma a bárányból készült ételek elengedhetetlen ízesítője. Én bárányt még nem készítettem, de a legtöbb sülthez, halhoz, tésztafélékhez szoktam tenni. A tepsis burgonyát meg el sem tudnám képzelni nélküle. Ilyenkor egészben teszem a krumpli hasábok, hagymakockák és rozmaring ágacskák mellé.

1 Hozzászólás

  1. Micsoda fotók!!! Egyszerűen gyönyörűek!!!! A színek, a kompozíció… a bazsalikomok pedig nagyon fotogének! : )))

Szólj hozzá