Ha bazsalikom, akkor pesto

Receptek Előétel

bazsalikom és fokhagyma

A Liguria vidékéről származó pesto a bazsalikom kulináris dicsérete, mely olívaolaj tartalma miatt megőrzi a bazsalikom istenien finom aromáját. A pesto neve a „pestu” szóból származik, melynek jelentése szétzúzott.

Hogy készítem az ,,alap” pestot?

A pesto alapváltozata pontosan öt féle összetevőből áll:

(Ez a mennyiség még aznap elfogy, ahogy elkészíted, szóval ha tennél is el belőle, duplázd vagy triplázd a hozzávalókat.)

8-10 szál friss, illatozó bazsalikom

Jó minőségű (extra)szűz olívaolaj

2 evőkanál fenyőmag

5 gerezd fokhagyma

5 dkg parmezán

+ só, bors ízlés szerint

Én szeretem mozsárban összezúzni az összes hozzávalót, de ennek híján készítheted botmixerrel is. Hűtőben nagyjából egy hétig tárolható.

Pesto+

A pesto legnagyobb előnye, hogy szinte lehetetlen elrontani és az alapreceptet rengeteg más hozzávalóval is kiegészítheted. Adhatsz hozzá paradicsomot, diót, kesudiót, feldobhatod petrezselyemmel, oregánoval, kakukkfűvel.

Mihez?

Puha kenyérdarabokat bele mártogatva

Pirítósra kanalazva

Krémlevesek tetejére

Salátákhoz dressingként

Capri salátához öntetként

Túrókrémbe, kőrözöttbe

Tésztához szószként

Halhoz mártásként

Tovább is van, mondjam még? :)

Bazsalikom a konyhában

2 Hozzászólás

  1. Great post. Will soon be back for more quality information.

  2. This website is amazing. I will tell about it to my friends and anybody that could be interested in this subject. Great work guys!

Szólj hozzá