Bodza szósz

Nem jártunk rosszul, ha nyár elején nem szedtük le az összes virágot a bodza bokorról: a bodza bogyóból készíthetünk lekvárt, szószt, sőt szörpöt is. A sötétbordó bogyókban rengeteg sok vitamin, ásványi anyag, antioxidáns található, így a belőle készített finomságok amellett, hogy nagyon finomak, immunerősítő hatásúak is.

bodza

 A bodza szósz elkészítése 

Hozzávalók:

  • 1 dl víz
  • 0,5 dl frissen facsart narancslé
  • 50 dkg bodza bogyó
  • 30 dkg nádcukor vagy méz
  • 1 tk. fahéj

Ha azonnal vagy néhány napon belül elfogyasztjuk a bodza szószt, akkor nyugodtan lehet mézzel készíteni, ha azonban eltesszük télire, érdemes cukrot használni hozzá, és ebben az esetben egy kis citromsavat is tegyünk bele.

A bogyókat egy villa segítségével nagyon könnyen le tudjuk húzni a szárrészről. Ha megvannak a bogyók mossuk meg őket, majd egy fazékba tegyünk egy kis vizet és a narancs levét. Öntsük a fazékba a bodzabogyókat és a mézet vagy cukrot, majd keverjük jól össze. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük 20-25 percen át, míg szépen be nem sűrűsödik.

A bodzaszósz íze nagyon passzol a húsokhoz, így itt van egy egyszerűen elkészíthető gluténmentes húsgombóc recept:

bodza szósz

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 tojás sárgája
  • 2 kk. só
  • 0,5 kk. őrölt szerecsendió
  • 0,5 kk. őrölt fahéj
  • 0,5 dl frissen facsart narancslé
  • 50 dkg darált hús
  • 1 fej lilahagyma apróra vágva

A tojás sárgákat a sóval felverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket, a narancs levét, a darált húst és végül az apróra vágott hagymát is. Jó alaposan összekeverjük, ,,átgyúrjuk” és 1 órán át a hűtőben pihentetjük. Ezután golyókat formázunk belőle, amiket 180 fokosra előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben 10-15 perc alatt aranybarnára sütünk.

 

Fotók: Szendeff Lőrinc // BIKATÖKE

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá