Libamáj créme brülée tokaji aszúval

Többen is kértétek, hogy küldjem el az instagram-on megosztott máj brülénk receptjét. Amióta először elkészítettük, imádjuk ezt az ünnepi finomságot. Idén karácsonykor dupla adagot készítettünk, de így is néhány nap alatt elfogyott.

Hozzávalók: 400g felkockázott libamáj, 2dl tej, 2dl magas zsírtartalmú tejszín, 0,5dl tokaji aszú, 5 tojássárgája, só, bors, csipetnyi rozmaring, barnacukor

Edények: 6-7 szuflés tálka (szuflés tálkák helyett bármilyen kisebb méretű hőálló edény megfelel), egy nagyobb és egy kisebb lábos, egy magas falú tepsi

A sütőt melegítsd elő 150 fokra. A nagyobb lábosba tegyél fel vizet forrni. A kisebbe (amely belefér a vízzel teli lábosba, de nem merül el benne) keverd össze a tejet, tejszínt, tojássárgákat, tokai aszút, sót, borsot, rozmaringot, és alacsony hőmérsékleten, folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be. Add hozzá a felaprított libamájat és botmixer segítségével turmixold homogénre. A krémet oszd szét a kis tálakban és tedd őket a tepsibe, majd önts a tepsibe vizet, úgy, hogy a tálkák feléig érjen. Párold őket egy órán át, majd hagyd kihűlni és tedd hűtőbe. Tálalás előtt szórd meg a tetejüket a barnacukorral és karamellizáló pisztollyal pirítsd meg. Pirítósra kenve tálald, egy pohár finom aszú társaságában.

libamaj_creme_brulee

1 Hozzászólás

  1. Usually, I don’t leave a remark, but you’re writing is great.

Szólj hozzá