A hagyományosan szárított fűszernövények, gyógynövények intenzív illatához és ízéhez semmi sem fogható. A megszárított alapanyagokat légmentesen záródó, feliratozott üvegekben tároljuk, száraz és sötét helyen tartsuk.
Íme néhány tipp az otthoni fűszer- és gyógynövényszárításhoz:
- A legtöbb gyógy- és fűszernövényt virágzás előtt vagy a virágázásban szedjük. A virágokat nyílás után néhány nappal érdemes szedni. A magokat, terméseket érett állapotban gyűjtsük.
- Mindig a szárat metsszük le, ne a leveleket szedjük egyesével.
- A növények szárítását száraz, meleg, közvetlen napfénytől védett és szellős helyen végezzük.
- A leszüretelt növényeket száríthatjuk tálcákra kiterítve (például babér, hárs, lestyán, körömvirág, rózsa) vagy csokrokba kötve (például citromfű, zsálya, menta, kakukkfű).
- Ha tálcán szárítjuk a szárról leszedett növényrészeket, tegyünk alájuk papírtörlőt vagy újságpapírt, ügyeljünk rá, hogy a növényi részek ne fedjék egymást.
- Nagyobb mennyiség esetén érdemes csokrokba kötve szárítani a növényeket a szárukkal együtt. Száradás után alulról felfelé haladva húzzuk le a leveleket a szárrészről.
- A szárítás akkor megfelelő, amikor az adott növényi rész az ujjaink között könnyen morzsolható.
fotók: Szendeff Lőrinc